perjantai 21. tammikuuta 2011

Vilman astma

Vilma alkoi eräänä päivänä yskimään kummallisesti juotuaan vettä suoraan hanasta, ajattelin että sen henkeen on mennyt vettä jota se yrittää kakoa pihalle, tai että sillä on karvapallo. Enhän mä voinut tietää mikä asia tämä on, en ollut ikinä nähnyt kissan yskivän näin.

Yskiminen on kuivaa köhää, kuulostaa samalta miltä vanhan keuhkosyöpään kuolevan ihmisen yskä. Pihinämäistä kohinaa. Hartiat on kyyryssä ja kissa on pallona ja kaula pitkälle ojennettuna.

Mamman kainalossa on hyvä nukkua

Soitin hetimiten lääkäriin ja siellä todettiin että tulehdusta on, mutta astmaa ei heti todettu. Hengitystiet olivat tulehtuneet röntgenkuvien perusteella. Tällä ensimmäisellä kerralla Vilma sai antibioottikuurin sekä kortisonia pistoksen muodossa.

Näin pärjättiin kolmisen kuukautta, ilman seuraavaa yskänkohtausta. Lääkäri oli sanonut että mikäli kohtaukset tulevat takaisin, on syytä epäillä astmaa.

Tarkalleen en muista oliko se jo seuraava kerta kun astma todettiin, kun köhinästä käytiin lääkärillä. Aika pian kuitenkin. Vilma sai oman inhalaattorinsa sekä kortisonia hengitettävässä muodossa (Flixotide). Sekä jälleen antibioottikuurin.

Vortex, en ole kovin tyytyväinen

No astmakohtaukset eivät oikeen tupanneet pysyä kuitenkaan hallussa, ja rinnalle saatiin Ventoline kohtausten varalta. Eli nyt lääkekorissa koristaa pari piippua.

Silti silloin tällöin (noin 2-4kk välein) hengitystiet ovat taas tulehtuneet.

Viime lääkärireissulla, pari viikkoa sitten käytiin taas kohtausten takia lääkärissä, ja tällä kertaa otettiin verta allergiatestejä odotellessa. Hengitystiet olivat taas tulehtuneet ja aloitettiin antibiootti, sekä myöhemmin aloitimme itse rinnalle kortisonin (kotoamme löytyy iso laatikko pelkästään Vilman lääkkeille).

Vieläkään kohtaukset eivät ole hallussa, antibioottikuurista huolimatta Vilma köhii, viimeksi n. 10min sitten sekä viimeyönä. En tiedä mitä tehdä, ja huomenna soitto lääkäriin..

Aion kuitenkin tilata meidän Vortex -inhiskammion tilalle Aerokat:in, koska minusta tuntuu että tämä meidän vekotin ei pelaa kunnolla.

Kesällä hengittäminen on ollut helpompaa

Hiekkaakin on kokeiltu vaihtaa tässä, mutta en osaa sanoa mistä kohtaukset johtuisivat. Asuntomme on iso, pölyä täällä on varmasti, mutta aiemmin kohtaukset on saatu hieman pidemmäksi aikaa hallintaan.. Nyt en tiedä mikä mättää.

Vilman astmaan on selkeästi vaikuttanut tämä kuiva pakkastalvi. Kohtauksia on tullut paljon enemmän kuin aiemmin. Muutenkin tuntuu että Vilma senkun vain herkistyy kohtauksien saamiselle, vaikka siivoamme kerran viikossa perusteellisesti, sekä lattiat pyyhitään n. jokatoinen päivä märällä.

4 kommenttia:

  1. Hei! Heittelen ilmaan pari kysymystä jotka jo varmasti olette käyneet läpi, mutta JOS sieltä nyt joku vaikka nappaisi :) Nostaisiko esim. imurointi pölyä ilmaan ja saisi Vilman yskimään? Joku huonekasvi? (Aika yllättävätkin kasvit kuulemma aiheuttavat astmaatikoille oireita). Pidättääkö Vilma hengitystä astmamaskin kanssa? Raichu tekee tuota toisinaan, meidän vekottimesta näkee liikkuuko läppä eli hengittääkö mutta näkeekö tuosta? Hmm.. mitäs vielä.. talvi tosiaan aiheuttaa täälläkin kohtauksia, ilmankostutin on aika pop :)

    Vilman astma kuulostaa rankemmalta kuin Raichun, toivottavasti oikea annostus lääkettä löytyisi ja löytyy joku tasapaino missä kohtaukset pysyisivät kurissa!

    VastaaPoista
  2. Ihan hyvä että heittelet kysymyksiä, koska ei tästä aiheesta kamalasti oo tietoa, eikä lääkärit oikeen ole auttanut..

    Imurissa on HEPA -suodatin, mutta se on mahdollista että ilmaan jää lenteleen pölyä esim. Vilman kiipeilytelinettä siivotessa (oma kangaspöly kangasosista tai jotain) Mutta imuroidaan yleensä vaan kerran viikko, ja muuten otetaan ihan vaan märällä mikrokuituliinalla lattiaosuudet n. jokatoinen päivä.

    Huonekasveja ei omisteta, koska ne olisi syöty jo aikapäiviä sitten tai mullat kaivettu pihalle.. Niistä ollaan aika nopeesti hankkiuduttu eroon.

    Ja pidättää Vilma välillä hengitystä.. On sen homman oppinut aika hyvin jo, mutta sitten ollaan vaan pidetty pidemmän aikaa maskia ja katsottu että kaikki hönkäykset on vedetty.. Mutta veikkaan että toi meidän maski on jotenkin huono, sillä Vilman hengityksen "voima" ei saa läppäosaa kunnolla edes heilumaan, ja laitankin pian tilaukseen ihan sen Aerokatin, jos vaikka auttaisi asiaan..

    Ilmankostutintakin olen miettinyt, ei ole vaan rahaa ollut vielä hankkimiseen, mutta ollaan tehty välillä suihkun jälkeen Vilmalle höyrysauna suihkuhuoneeseen, eli laskettu kuumaa vettä ja jätetty ovea raolleen, Vilma jopa itse tykkää ihan mielellään mennä hengaileen suihkunjälkeisiin höyryihin.

    Lääkettä menee täydet annostukset... Ainakin lääkäri sen viimeksi tarkisti, siis noi mitä hengittäen voi ottaa, aamuin illoin..

    Mutta jospa huomenna selviäisi lääkäriin soitettua jotain, tai saisin varattua aikaa ja käydä juttelemassa asioista tarkemmin..

    VastaaPoista
  3. Vaihtakaa nyt äkkiä hiekka pelletteihin! Mikään hiekka ei oo täysin pölyämätön. Saa melkeen jokasesta ruokakaupasta - tosin me haetaan omamme rautakapasta. Saa moninkertaisen määrän samaan hintaan, tosin lämmityspelleteiksi nimettynä. Samaa kamaa!

    VastaaPoista